con la ayuda de una escoba hecha de retama.
8 mar 2018
Forno de pan
A este forno en Vilar reparáronlle recentemente o tellado como pode verse e
atópase en bastante bo estado de conservación. Case todas as casas tiñan
un propio aínda que en ocasións nalgunhas aldeas os veciños poñíanse de acordo
para enfornar xuntos o pan de toda a semana.
A este horno en Vilar le han reparado recientemente el tejado como puede verse y
se encuentra en bastante buen estado de conservación. Casi todas las casas tenían
uno propio aunque en ocasiones en algunas aldeas los vecinos se ponían de acuerdo
para hornear juntos el pan de toda la semana.
Para o seu funcionamento débese queimar leña no seu interior ata que as
paredes alcanzan unha temperatura moi elevada, cando estas están esbrancuxadas
está óptimo para introducir as masas para enfornar.
Para su funcionamiento se debe quemar leña en su interior hasta que las
paredes alcanzan una temperatura muy elevada, cuando estas están blanquecinas
está óptimo para introducir las masas a hornear.
Pero antes débese extraer a cinza e posibles brasas,
coa axuda dunha escoba feita de xesta.
Pero antes se debe extraer la ceniza y posibles brasas,
con la ayuda de una escoba hecha de retama.
con la ayuda de una escoba hecha de retama.
Limpo o forno procedíase a meter os bolos de pan cunhas pas
feitas de madeira, estas usábanse tamén para extraelos.
Limpio el horno se procedía a meter los bollos de pan con unas palas
hechas de madera, estas se usaban también para extraerlos.
O forno péchase durante a cocción para que conserve a calor.
Algúns tiñan porta, outros un anaco de lousa.
El horno se cierra durante la cocción para que se conserve el calor.
Algunos tenían puerta, otros un trozo de losa de pizarra.
Pasadas unhas dúas horas sácase o pan.
Transcurridas unas dos horas se saca el pan.
Publicado por
Gelis López
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
0 comentarios:
Publicar un comentario